Malteserkorset

Malteserkorset är en symbol som är starkt förknippat med Malta men som har spridit sig runt om i världen.
duiydyd
Det är ett kors som till en början tillhörde riddarna av Malteserorden. Själva orden grundades 1099 i Jerusalem i samband med första korståget. Det är världens äldsta order som existerar idag. I samband med att korsfararna förlorade de intagna områdena föll orden tillbaka och hamnade tillslut på Malta. Korsriddarna var på Malta under en lång tid men de har även varit förvisade från ön. Idag är Malteserorden tillbaka på Malta.

Att Malteserkorset ser ut som det gör har flera orsaker. Det första är att de åtta uddarna symboliserar riddarnas ursprungsländer. Riddarna hade även 8 riktlinjer att leva efter och varje udd är en påminnelse om detta.

Just riddarna och medeltiden är en oerhört intressant epok i historien. Det var en oerhört brutal era, samtidigt som moralen var viktig. Malta var en viktig plats under senmedeltiden och det finns många intressanta platser. Det är inte bara på Malta som riddarna är fascinerande utan i hela Europa. Det är en del i historien som jag tror flest tycker är intressant. Exempelvis i Sverige finns det möjlighet att äta medeltidsmiddag, och gå i områden som arrangeras som de var medeltida. Det ordnas tornerspel och utställningar och det finns många upplevelser på nätet att välja bland för dem som gillar historia och riddare. Några av världens mest besökta turistmål är medeltida. Towern of London är ett exempel på det. Fast de första riddarborgarna byggdes i Frankrike.

Englands drottning med Malteserkorset

Englands drottning med Malteserkorset

Malta har en rik och spännande historia som ni förstår. Fast det går att få en bit av kakan hemma i Sverige också. Vi har också en fascinerande och spännande historia och kultur från medeltiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *